top of page

Μπανανιά & Μπανάνες

Εικόνα συγγραφέα: Γιαννης ΠαναγιωτοπουλοςΓιαννης Παναγιωτοπουλος

Έγινε ενημέρωση: 22 Ιουλ 2024

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΟΥ


Λατινική ονομασία: Musa sp.

Οικογένεια: Musaceae

Μπανανιά

Είναι η μπανανιά δέντρο;

Η μπανανιά συχνά αναφέρεται ως δέντρο λόγω του μεγέθους και της μορφής της, αλλά τεχνικά δεν είναι δέντρο. Αντί για ξυλώδη κορμό, η μπανανιά έχει ένα ψευδοστέλεχος που αποτελείται από επάλληλα φύλλα που περιτυλίγουν το ένα το άλλο. Αυτό το ψευδοστέλεχος δίνει την εμφάνιση δέντρου, αλλά στην πραγματικότητα η μπανανιά είναι ένα μεγάλο ποώδες φυτό.

Διαφορές ανάμεσα σε δέντρο και μπανανιά

  • Κορμός: Τα δέντρα έχουν ξυλώδη κορμό που αυξάνεται σε πάχος με την πάροδο του χρόνου. Η μπανανιά έχει ψευδοστέλεχος που σχηματίζεται από φύλλα και δεν περιέχει ξύλο.

  • Ζωή: Τα δέντρα μπορεί να ζουν για πολλές δεκαετίες ή και αιώνες, ενώ οι μπανανιές έχουν μικρότερο κύκλο ζωής, συνήθως 9-12 μήνες από την εμφάνιση του ψευδοστελέχους μέχρι την παραγωγή των καρπών.

  • Αναπαραγωγή: Οι μπανανιές παράγουν ριζώματα και παραφυάδες που αναπτύσσονται σε νέα φυτά, ενώ τα δέντρα αναπαράγονται συνήθως μέσω σπόρων.


Ρίζωμα μπανανιάς. Το κυριότερο όργανο ανάπτυξης.

Το ρίζωμα της μπανάνας είναι ένα υπόγειο στέλεχος που αποτελεί το βασικό όργανο αναπαραγωγής και ανάπτυξης του φυτού. Το ρίζωμα είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση θρεπτικών ουσιών και την παραγωγή νέων βλαστών. Από το ρίζωμα αναπτύσσονται οι ψευδοκορμοί που βλέπουμε πάνω από το έδαφος.

Το ρίζωμα της μπανάνας έχει τις εξής βασικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά:

  • Αναπαραγωγή: Το ρίζωμα παράγει παραφυάδες, οι οποίες είναι νέοι βλαστοί που μπορούν να αποσπαστούν και να φυτευτούν για την παραγωγή νέων φυτών.

  • Αποθήκευση Θρεπτικών Ουσιών: Το ρίζωμα αποθηκεύει υδατάνθρακες και άλλα θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας ενέργεια για την ανάπτυξη του φυτού.

  • Αντοχή: Λόγω του ότι βρίσκεται υπόγεια, το ρίζωμα προστατεύεται από ακραίες καιρικές συνθήκες και φυσικούς εχθρούς.


Συνθήκες ανάπτυξης Μπανανιάς

Η μπανανιά ευδοκιμεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάπτυξή της. Οι βασικές συνθήκες που επικρατούν στη φυσική θέση της μπανανιάς περιλαμβάνουν:

  • Θερμοκρασία: Η μπανανιά προτιμά θερμοκρασίες μεταξύ 26°C και 30°C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 20°C με 25°C κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θερμοκρασίες κάτω από 14°C μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, ενώ θερμοκρασίες κάτω από 10°C μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο φυτό.

  • Υγρασία: Η μπανανιά χρειάζεται υψηλή υγρασία, συνήθως μεταξύ 60% και 90%. Η χαμηλή υγρασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και την παραγωγή καρπών.

  • Βροχόπτωση: Ιδανικά, η μπανανιά χρειάζεται ετήσια βροχόπτωση μεταξύ 1000 και 2500 χιλιοστών. Η κατανομή της βροχόπτωσης πρέπει να είναι σχετικά ομοιόμορφη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αν και οι βροχερές εποχές είναι συνηθισμένες σε τροπικές περιοχές.

  • Έδαφος: Προτιμά πλούσια, καλά στραγγιζόμενα εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ύλη. Το ιδανικό pH του εδάφους για την μπανανιά κυμαίνεται από 5.5 έως 7.0.

  • Φως: Η μπανανιά χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να αναπτυχθεί σωστά. Προτιμά πλήρη έκθεση στον ήλιο, αλλά μπορεί να αντέξει και ελαφριά σκίαση.

  • Άνεμος: Η μπανανιά είναι ευαίσθητη στους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στα φύλλα και τους ψευδοκορμούς. Η καλλιέργεια της μπανανιάς συχνά γίνεται σε προστατευμένες τοποθεσίες ή χρησιμοποιούνται ανεμοφράκτες για την προστασία των φυτών.


Τι μέγεθος γλάστρας χρειάζεται η μπανανια;

Η μπανανιά, όταν καλλιεργείται σε γλάστρα, χρειάζεται αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί σωστά, τόσο υπέργεια όσο και υπόγεια. Ακολουθούν μερικές οδηγίες για το κατάλληλο μέγεθος γλάστρας:

  • Αρχικό Μέγεθος Γλάστρας: Για τα νεαρά φυτά, μπορείτε να ξεκινήσετε με μια γλάστρα διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών (12 ιντσών) και βάθους 30-40 εκατοστών (12-16 ιντσών).

  • Μεγαλύτερο Μέγεθος: Καθώς η μπανανιά μεγαλώνει, θα χρειαστείτε μεγαλύτερη γλάστρα. Ένας καλός κανόνας είναι να μεταφυτεύετε το φυτό σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια, ανάλογα με την ανάπτυξή του. Τελικά, η μπανανιά θα χρειαστεί μια γλάστρα διαμέτρου περίπου 45-60 εκατοστών (18-24 ιντσών) και βάθους 45-60 εκατοστών (18-24 ιντσών) για να αναπτυχθεί πλήρως και να καρποφορήσει.

  • Υλικό Γλάστρας: Επιλέξτε γλάστρες από υλικό που επιτρέπει καλή αποστράγγιση, όπως πήλινες ή πλαστικές γλάστρες με τρύπες αποστράγγισης. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της σήψης των ριζών από υπερβολική υγρασία.

  • Βάρος και Σταθερότητα: Η μπανανιά μπορεί να μεγαλώσει αρκετά και να γίνει αρκετά βαριά. Βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα είναι αρκετά βαριά και σταθερή για να κρατήσει το φυτό χωρίς να ανατραπεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάσεις ή τροχήλατες βάσεις για ευκολότερη μετακίνηση.

  • Έδαφος και Αποστράγγιση: Χρησιμοποιήστε ένα καλής ποιότητας μίγμα χώματος που παρέχει καλή αποστράγγιση και περιέχει άφθονη οργανική ύλη. Μπορείτε να προσθέσετε περλίτη ή άμμο για να βελτιώσετε την αποστράγγιση.

Με το κατάλληλο μέγεθος γλάστρας και την κατάλληλη φροντίδα, η μπανανιά μπορεί να αναπτυχθεί υγιής και να αποδώσει καρπούς ακόμη και σε συνθήκες δοχείου.


Πότισμα Μπανανιάς

Το πότισμα της μπανανιάς είναι κρίσιμο για την υγιή ανάπτυξή της, καθώς πρόκειται για ένα φυτό που αγαπά την υγρασία. Ωστόσο, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες για το σωστό πότισμα της μπανανιάς:

Συχνότητα Ποτίσματος:

  • Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και των ζεστών μηνών, η μπανανιά χρειάζεται συχνό πότισμα, περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα.

  • Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή σε ψυχρότερες περιόδους, μπορείτε να μειώσετε το πότισμα, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και η ζήτηση για νερό μειώνεται.

Ποσότητα Νερού:

  • Ποτίστε βαθιά για να διασφαλίσετε ότι το νερό φτάνει στο ρίζωμα. Το πότισμα πρέπει να είναι επαρκές ώστε να βρέχει ομοιόμορφα το έδαφος γύρω από το φυτό.

  • Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να οδηγήσει σε στάσιμο νερό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών.

Έδαφος και Στραγγιστικότητα:

  • Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο. Μπορείτε να βελτιώσετε την αποστράγγιση προσθέτοντας οργανική ύλη ή άμμο στο έδαφος.

  • Βεβαιωθείτε ότι το φυτό δεν είναι φυτεμένο σε περιοχές όπου συσσωρεύεται νερό.

Κλίμα και Περιβάλλον:

  • Σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία, η μπανανιά μπορεί να χρειάζεται πιο συχνό πότισμα.

  • Σε περιοχές με υψηλή υγρασία ή συχνές βροχοπτώσεις, η ανάγκη για πότισμα μπορεί να μειωθεί.

Εποχιακές Διαφορές:

  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης (άνοιξη και καλοκαίρι), αυξήστε τη συχνότητα και την ποσότητα του ποτίσματος.

  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης (φθινόπωρο και χειμώνας), μειώστε το πότισμα για να αποτρέψετε την υπερβολική υγρασία και τη σήψη των ριζών.

Συμβουλή:

  • Παρακολουθείτε το φυτό για σημάδια υπερβολικού ή ανεπαρκούς ποτίσματος. Τα φύλλα που κιτρινίζουν ή πέφτουν μπορεί να υποδεικνύουν πρόβλημα με το πότισμα.

  • Είναι επίσης σημαντικό να ποτίζετε τις μπανανιές νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να μειώσετε την απώλεια νερού λόγω εξάτμισης.

  • Για να γίνεται το πότισμα σωστά και με μεγάλη ακρίβεια μετρώντας την υγρασία στα βαθύτερα στρώματα της γλάστρας, χρησιμοποιούμε το υγρασιόμετρο. (πατήστε τι link ή τη φωτογραφία του προϊόντος για να το αγοράσετε σε επώνυμα eshop που έχουμε διαλέξει για εσάς) https://geni.us/qVeB

υγρασιόμετρο
ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ, PH, ΦΩΤΟΣ


Χρειάζεται λίπανση η Μπανανιά;

Ναι, η μπανανιά χρειάζεται λίπανση για να αναπτυχθεί σωστά και να παράγει υγιείς καρπούς. Επειδή είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό, η μπανανιά έχει υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Ακολουθούν μερικές βασικές οδηγίες για τη λίπανση της μπανανιάς:

Τύπος Λιπάσματος:

  • Οργανικά λιπάσματα: Κομπόστ, χωνεμένη κοπριά και φυτικά εκχυλίσματα είναι καλές επιλογές. Τα οργανικά λιπάσματα βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και παρέχουν σταθερή απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών.

  • Χημικά λιπάσματα: Ένα ισορροπημένο λίπασμα με αναλογία 8-10-8 (N-P-K) ή 10-10-10 (N-P-K) είναι επίσης κατάλληλο. Αυτά τα λιπάσματα περιέχουν άζωτο (N) για ανάπτυξη των φύλλων, φώσφορο (P) για την ανάπτυξη των ριζών και καλίου (K) για τη συνολική υγεία και ανθεκτικότητα του φυτού.

Συχνότητα Λίπανσης:

  • Κατά τη διάρκεια της ενεργού περιόδου ανάπτυξης (άνοιξη και καλοκαίρι), η μπανανιά πρέπει να λιπαίνεται κάθε μήνα.

  • Το φθινόπωρο και το χειμώνα, η λίπανση μπορεί να μειωθεί, καθώς η ανάπτυξη του φυτού επιβραδύνεται.


Πως πολλαπλασιάζεται η Μπανανιά;

Η μπανανιά πολλαπλασιάζεται κυρίως με αγενή (φυτική) μέθοδο, καθώς οι περισσότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι στείρες και δεν παράγουν σπόρους. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι μέσω των παραφυάδων ή "μωρών" (suckers ή pups), τα οποία αναπτύσσονται από τη βάση του μητρικού φυτού. Ακολουθούν τα βήματα για τον πολλαπλασιασμό της μπανανιάς:

Πολλαπλασιασμός μέσω Παραφυάδων

Επιλογή των Παραφυάδων:

  • Οι παραφυάδες που είναι ιδανικές για μεταφύτευση πρέπει να έχουν ύψος περίπου 1-1,5 μέτρο και να διαθέτουν τουλάχιστον 4-5 φύλλα.

  • Προτιμώνται οι παραφυάδες που έχουν αναπτυχθεί πλησίον του μητρικού φυτού και φαίνονται υγιείς και δυνατές.

Απομάκρυνση των Παραφυάδων:

  • Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, κοφτερό μαχαίρι ή φτυάρι για να απομακρύνετε την παραφυάδα από το μητρικό φυτό. Κόψτε την παραφυάδα κοντά στη βάση της, προσέχοντας να μην καταστρέψετε το ριζικό της σύστημα.

  • Είναι σημαντικό να αφήσετε αρκετές ρίζες στην παραφυάδα για να μπορέσει να εγκατασταθεί στο νέο της σημείο.

Προετοιμασία του Εδάφους:

  • Επιλέξτε ένα σημείο με καλά στραγγιζόμενο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ύλη.

  • Ανασκάψτε το έδαφος και αναμίξτε το με κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά για να ενισχύσετε τα θρεπτικά συστατικά.

Φύτευση των Παραφυάδων:

  • Φυτέψτε την παραφυάδα σε βάθος ώστε οι ρίζες να καλύπτονται πλήρως και να παραμένει σταθερή στο έδαφος.

  • Ποτίστε καλά μετά τη φύτευση για να βοηθήσετε τις ρίζες να εγκατασταθούν.

Φροντίδα μετά τη Φύτευση:

  • Ποτίζετε τακτικά, διατηρώντας το έδαφος υγρό αλλά όχι βρεγμένο.

  • Προστατέψτε τις νέες φυτεύσεις από έντονο ηλιακό φως και έντονους ανέμους μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως.

Άλλες Μέθοδοι Πολλαπλασιασμού

Πολλαπλασιασμός μέσω Ριζωμάτων (Corms):

  • Τα ριζώματα μπορούν να κοπούν σε κομμάτια που περιέχουν τουλάχιστον έναν ή δύο οφθαλμούς (μπουμπούκια) και να φυτευτούν απευθείας στο έδαφος.

Πολλαπλασιασμός μέσω Ιστοκαλλιέργειας (Tissue Culture):

  • Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως σε εμπορικές καλλιέργειες. Τα φυτά παράγονται σε εργαστήρια από μικρά τμήματα φυτικών ιστών, τα οποία καλλιεργούνται σε αποστειρωμένο περιβάλλον για να δημιουργήσουν νέα φυτά.

Η πιο κοινή και πρακτική μέθοδος για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές είναι η χρήση παραφυάδων, καθώς είναι σχετικά απλή και απαιτεί λιγότερο εξοπλισμό.


Μπορούμε να την πολλαπλασιάσουμε από σπόρο;

Η μπανανιά που καλλιεργείται για εμπορική χρήση δεν πολλαπλασιάζεται με σπόρους, διότι οι περισσότερες ποικιλίες είναι στείρες και δεν παράγουν βιώσιμους σπόρους. Ωστόσο, υπάρχουν άγριες ποικιλίες μπανανιάς που παράγουν σπόρους και μπορούν να πολλαπλασιαστούν με αυτόν τον τρόπο. Αυτές οι άγριες ποικιλίες συνήθως έχουν μικρότερους καρπούς με πολλούς σπόρους και δεν είναι τόσο ευχάριστοι στη γεύση όσο οι καλλιεργούμενες ποικιλίες.


Γιατί μαυρίζουν οι μπανάνες;

Οι μπανάνες μαυρίζουν λόγω μιας σειράς φυσικών χημικών και ενζυμικών αντιδράσεων. Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στο μαύρισμα των μπανανών είναι οι εξής:

  • Ενζυμική Οξείδωση: Το ένζυμο πολυφαινολική οξειδάση (PPO) αντιδρά με τις φαινολικές ενώσεις στη φλούδα και στη σάρκα της μπανάνας. Αυτή η αντίδραση παράγει μελανίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το μαύρο ή καφέ χρώμα που εμφανίζεται όταν η μπανάνα κόβεται ή τραυματίζεται. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται όταν η μπανάνα εκτίθεται στο οξυγόνο, είτε μέσω κοπής είτε μέσω μικρών τραυματισμών στη φλούδα.

  • Ωρίμανση και Υπερωρίμανση: Καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν, τα άμυλα μετατρέπονται σε σάκχαρα, κάνοντάς τις πιο γλυκές και μαλακές. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, οι φλούδες αρχίζουν να μαυρίζουν. Όταν οι μπανάνες φτάσουν στο στάδιο της υπερωρίμανσης, η συγκέντρωση των σακχάρων αυξάνεται και αυτό προκαλεί επιπλέον διάσπαση των κυττάρων, οδηγώντας στο μαύρισμα της φλούδας και της σάρκας.

  • Ψυχρή Θερμοκρασία: Οι μπανάνες είναι ευαίσθητες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν τοποθετούνται στο ψυγείο, η ψυχρή θερμοκρασία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα της φλούδας και να προκαλέσει την ενζυμική οξείδωση πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα το μαύρισμα.

  • Φυσικές Βλάβες: Τραυματισμοί από χτυπήματα, κοψίματα ή πίεση μπορούν να προκαλέσουν τοπική ζημιά στη φλούδα και τη σάρκα, ενεργοποιώντας την ενζυμική οξείδωση και το μαύρισμα στις περιοχές αυτές.


Πως διατηρούνται οι μπανάνες πιο πολύ;

Για να διατηρήσετε τις μπανάνες σας φρέσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές:

  • Αποθήκευση σε Θερμοκρασία Δωματίου: Οι μπανάνες πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν. Μην τις τοποθετείτε στο ψυγείο όταν είναι ακόμα πράσινες, γιατί το κρύο θα επιβραδύνει την ωρίμανση και θα προκαλέσει μαύρισμα της φλούδας.

  • Χώρισε τις Μπανάνες: Διαχωρίστε τις μπανάνες από το τσαμπί τους για να επιβραδύνετε την ωρίμανση. Μπορείτε να τυλίξετε τα κοτσάνια των μπανάνων με πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να μειώσετε την απελευθέρωση αιθυλενίου, το οποίο είναι το αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση.

  • Κρεμάστε τις Μπανάνες: Κρεμάστε τις μπανάνες από ένα γάντζο για να αποφύγετε τις μώλωπες που μπορούν να συμβούν όταν ακουμπούν σε επιφάνειες. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της φρεσκάδας τους.

  • Χρήση του Ψυγείου: Όταν οι μπανάνες είναι ώριμες (κίτρινες με λίγες καφέ κηλίδες), μπορείτε να τις τοποθετήσετε στο ψυγείο. Αν και η φλούδα τους μπορεί να μαυρίσει, η σάρκα θα παραμείνει φρέσκια για αρκετές ημέρες.

  • Αποθήκευση σε Κατάψυξη: Αν έχετε ώριμες μπανάνες που δεν θα καταναλώσετε άμεσα, μπορείτε να τις καταψύξετε. Αφαιρέστε τη φλούδα, κόψτε τις σε κομμάτια και τοποθετήστε τις σε αεροστεγές δοχείο ή σακουλάκι κατάψυξης. Οι κατεψυγμένες μπανάνες είναι ιδανικές για smoothies ή για χρήση σε ψήσιμο.

  • Αποφύγετε την Επαφή με Άλλα Φρούτα: Κρατήστε τις μπανάνες μακριά από άλλα φρούτα που παράγουν αιθυλένιο, όπως τα μήλα και τα αβοκάντο, γιατί το αέριο αιθυλενίου θα επιταχύνει την ωρίμανση των μπανανών.

  • Συμβουλή για Αργή Ωρίμανση: Αν θέλετε να επιβραδύνετε την ωρίμανση των μπανανών, μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος, όπως ένα κελάρι. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και το σκοτάδι θα επιβραδύνουν τη διαδικασία ωρίμανσης.


Κυριότερα διατροφικά οφέλη

Πλούσιες σε Κάλιο:

  • Οι μπανάνες είναι γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, ένα βασικό μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα και στη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Καλή Πηγή Βιταμίνης C:

  • Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην προστασία από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και στην προαγωγή της υγείας του δέρματος.

Περιέχουν Βιταμίνη Β6:

  • Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στη ρύθμιση της διάθεσης.

Καλή Πηγή Διαιτητικών Ινών:

  • Οι μπανάνες περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Φυσική Πηγή Ενέργειας:

  • Οι μπανάνες περιέχουν φυσικά σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη) που παρέχουν γρήγορη και παρατεταμένη ενέργεια. Αυτό τις καθιστά ιδανικές ως σνακ πριν ή μετά την άσκηση.

Περιέχουν Αντιοξειδωτικά:

  • Τα αντιοξειδωτικά όπως η ντοπαμίνη και η κατεχίνη που βρίσκονται στις μπανάνες βοηθούν στην καταπολέμηση των οξειδωτικών βλαβών και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Υποστηρίζουν την Υγεία της Καρδιάς:

  • Το κάλιο και τα αντιοξειδωτικά στις μπανάνες συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Βοηθούν στη Ρύθμιση του Βάρους:

  • Οι μπανάνες είναι χαμηλές σε θερμίδες και υψηλές σε φυτικές ίνες, βοηθώντας στην αίσθηση κορεσμού και στη ρύθμιση της όρεξης.

Διατροφική Σύνθεση (ανά μέση μπανάνα, περίπου 118 γραμμάρια)

  • Θερμίδες: 105

  • Πρωτεΐνες: 1.3 γραμμάρια

  • Λιπαρά: 0.4 γραμμάρια

  • Υδατάνθρακες: 27 γραμμάρια

  • Σάκχαρα: 14 γραμμάρια

  • Φυτικές ίνες: 3.1 γραμμάρια

  • Κάλιο: 422 mg (12% της ΣΗΠ)

  • Βιταμίνη C: 10.3 mg (11% της ΣΗΠ)

  • Βιταμίνη Β6: 0.4 mg (20% της ΣΗΠ)

  • Μαγνήσιο: 32 mg (8% της ΣΗΠ)


Comentários


#tags

bottom of page